A K Plusz egy komplex tehetséggondozási keretprogram, amelynek legfontosabb célkitűzése a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása: képességeik, készségeik és kompetenciáik fejlesztése, kapcsolatrendszerük erősítése. Mindez hozzásegíti őket a munkaerőpiacon való hatékonyabb elhelyezkedéshez, valamint az egyéni és csoportos gazdasági vagy társadalmi vállalkozások elindításához.

 

A különböző szakterületeken tevékenykedő tehetséges fiatalok összekapcsolását, közös projektek és vállalkozások indítására való motiválását tematikus képzéseken, szakmai fórumokon, versenyeken, konferenciákon keresztül valósítjuk meg, amelyek során folyamatosan ötvözzük az elméleti és gyakorlati, alkalmazott módszertanokat.

 

A K Plusz program tematikus elemeit és programjait szakmai partnerekkel közösen dolgozzuk ki és bonyolítjuk le. Ezáltal a program egyrészt a létező tehetséggondozó intézményi struktúrákat kívánja megerősíteni – a meglévő kínálatot szakmai továbbképzésekkel, műhelyfoglalkozásokkal, szakmai fórumokkal és vállalkozói készségfejlesztéssel egészíti ki. Másrész olyan új tehetségkutató, tehetséggondozó és népszerűsítő mechanizmusokat alakít ki, amelyek a projekt futamideje után is folytathatóak, illetve modellként szolgálhatnak más térségekben is hasonló tehetségkutatási- és gondozási programok elindításához.

 

A program kiemelkedő rendezvényei: a Kreatív Kolozsvár workshopok, a Kreatív Kolozsvár estek, az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia, az Erdélyi Múzeum Egyesület és a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet szakmai előadásai.

 

A K Plusz programot a PONT Csoport a budapesti Új Nemzedék Központtal és a kolozsvári Magyar Ifjúsági Központtal partnerségben koordinálja. A program 45 millió forintos pályázati támogatásban részesült az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Nemzeti Tehetségprogram révén.

 

A program kiemelt szakmai partnerei az Erdélyi Múzeum Egyesület, az Igen, tessék! – Da, poftiți! Egyesület, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség, a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet, a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács, a Kolozsvár 2015 Egyesület és a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum.

A K Plusz projekt 2016. júniusáig tart.

 

A K Plusz projekt beszámoló kiadványa