2019.11.22. Cluj Hub Magyar Ifjúsági Központ - MIK

Image may contain: text that says 'Gyere le a blokk elé 1989 előtt és után November 22., 15:00 Cluj Hub (Central áruház) KOLOZSVÁR KÖZÖSSÉG JÖVŐ mik magyar YZ kozpont'

 

🔶 A kolozsvári YZ Intézet konferenciát szervez az 1989-es forradalom emlékére, melynek célja a rendszerváltó nemzedék és az YZ generáció közötti kapcsolat megteremtése.

🔶 Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Előregisztráció lezárult, helyszínen fél háromtól lehet még regisztrálni az eseményre.

🔶🔶 PROGRAM 🔶🔶

15:00 Megnyitó – köszöntőt mond Csoma Botond parlamenti képviselő és Grezsa Csaba első beosztott konzul

15:30 Barazsuly Viktória Adrienn: Stukkódíszek helyett: szocmodern épített örökség
16:00 Beszélgetés Visky Andrással
16:30 Péter László: Meccsnézés a hegyen

17:00 Szünet
17:30 Mit jelent ’89 mai szemmel? Kerekasztal-beszélgetés a rendszerváltás “első szériás” felnőtteivel: Jobbágy Júlia, Rácz Béla-Gergely, Geréd Imre, Fodor János. Moderál: Borzási Sarolta
18:30 Tóth Eszter Zsófia: Szex és drog a szocialista időszakban
19:30 Kötetlen beszélgetés és állófogadás

🔶🔶 INTERAKTÍV KIÁLLÍTÁS 🔶🔶
15:00 – 21:00
Milyen volt 1989 december 22-én kinézni a lakásod ablakából, és látni az utcán vonuló tömeget? Ezt az élményt keltjük életre a kiterjesztett valóság (Augmented Reality) segítségével.

🔶 Ha a kilencvenes években voltál gyerek Kolozsváron, akkor biztosan neked is a Centralban mozgólépcsőzés volt az egyik legizgalmasabb programod. Ezzel jutalmaztak, ha jó voltál, ide vitt nagymamád, nagytatád iskola után, vagy anyukád szombat délelőttönként. Ha a nyolcvanas években akartál Erdélyben EB vagy VB meccset nézni, kimentél a televízióval a hegyre, és megpróbáltad a szovjet, jugoszláv, vagy magyar tévé adásait befogni.

🔶 “Gyere le a blokk elé!” – ez a mondat minden városi gyereket és fiatalt összekötött különböző városokon és évtizedeken át. Az okostelefonok korában ez a mondat is olyan elavultnak tűnik, mint a vezetékes telefon.

🔶 Mik azok a szokások, hétköznapi gyakorlatok, amelyek eltűntek a ’89-es rendszerváltással? Mik azok, amik megmaradtak? Mi az, ami elválasztja, és mi az, ami összeköti a rendszerváltó nemzedéket a rendszerváltás szülötteivel? Ezeket a kérdéseket fogalmaztuk meg az 1989-es forradalom harmincéves évfordulójára szervezett konferencia kapcsán.

🔶 Az esemény célja lehetőséget teremteni a rendszerváltás hatásainak felmérésére, az azóta felnőtt nemzedéket meghatározó tényezők megismerésére, az eltelt három évtizedre való reflektálásra, elsősorban az erdélyi magyar közösség szemszögéből.

__

A program a 30/30 eseménysorozat keretén belül valósul meg. Partnerek és támogatók: Nemzetpolitikai Államtitkárság, Miniszterelnökség, Kolozs Megyei Tanács, Communitas Alapítvány, Pro Iuventute Egyesület.

Bejelentkezési Űrlap

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet