június
3-5
péntek-vasárnap

KMEI Szakmai hétvége

2016. június 3-5. Székelyjó KMEI

A KMEI tizenkét éves fennállása során kiemelten támogatta a tehetséges egyetemi hallgatók munkáját szakkollégiumi és vendégtanári programja révén, a tevékenykedő egyetemi oktatókat a kutatási programok hálózatán valamint az egyetemi jegyzetkiadás programjain keresztül. A programok elsődleges célcsoportját a romániai állami felsőoktatás magyar tagozatának közössége képezi (hallgatók, doktoranduszok és oktatók). Jelenleg számos projekt fut az intézmény keretein belül, ezek közül több programban részszervezői státusban vesz részt a K Plusz, mely egy komplex tehetséggondozási keretprogram, legfontosabb célkitűzése a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok felkutatása és támogatása: képességeik, készségeik és kompetenciáik fejlesztése, kapcsolatrendszerük erősítése. A két intézmény termékeny együttműködése többek közt az alábbi programokban valósul meg: a BBTE magyar nyelvű mesteri programjainak támogatása, tehetséggondozó szakkollégiumi programok működtetése, támogatása, a Kolozsvári Szakkollégiumi Központ épületének felépítése, magyar nyelvű vendégtanár-programok támogatása, magyar nyelvű egyetemi jegyzetek elkészítésének és kiadásának támogatása, tudományos kutatómunka (kutatóhálózat működtetése, interdiszciplináris munkacsoportok fenntartása).

 

A Székelyjón, június első hétvégéjén megszervezett szakmai hétvége is ezt az együttműködést erősítette, több, a jövőben lebonyolítandó programterv született a három nap alatt. Az elmúlt évek adatait feldolgozva, a reál-, humán- és társadalomtudományok felé fordított érdeklődés tendenciáit figyelembe véve a KMEI és a K Plusz egy olyan szakkollégiumi központ megteremtésére törekszik, amely az interdiszciplinaritás jegyében ernyője alá vonná és termékeny együttműködésre buzdítaná a magyar tagozatok szakkollégiumait. A jövőbeli Kolozsvári Szakkollégiumi Központ üzemeltetési koncepcióját, működési struktúráját, pontos funkcióit egyeztették a szakmai hétvégén az intézmények képviselői.

 

Emellett az I. Kolozsvári Állásbörze Napok megtervezésének fontosabb lépései is napirendre kerültek a szakmai beszélgetések alatt. A Kolozsvári Állásbörze Napok a tervek szerint helyszínt biztosítana az egyetemistáknak illetve a fiatal munkakeresőknek betekintést nyerni a munkaerőpiac működésébe, bemutatva a kolozsvári és Kolozsvár környéki lehetőségeket, munkáltatókat, munkaerőhiánnyal szembesülő cégeket. A szakmai hétvégén a program alapkoncepciója, célközönségének pontosítása, lehetséges támogatói, a tervezés főbb mozzanatainak megállapítása kerültek megbeszélésre.

 

A Székelyjón, június első hétvégéjén megszervezésre került szakmai hétvége tehát termékenynek bizonyult mindkét fél, a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet és a K Plusz munkacsoportjai számára, az eddigi közös együttműködés kiértékelése által megalapozva a két szervezet további hatékony együttműködését, nagyszabású, ugyanakkor megvalósítható tervek alapjait fektetve le.