december
16.
péntek

Összhang konferencia

2016. december 16. K+ közösségi tér

Az Összhang Koncerenciára 2016. december 16-án került sor a K+ közösségi térben, Kolozsváron. A rendezvényen kolozsvári középiskolás fiatalok, valamint sikeres karriert befutott szakemberek és cégvezetők vettek részt.

Fiatalokkal, gimnazistákkal beszélgettünk karrierről és pénzügyi intelligenciáról kialakított nézeteikről. Úgy gondoljuk, hogy értékes és szükséges a fiatalok pénzügyi intelligenciájának fejlesztése.

Meghívott fiataljainkat meghívtuk leírni igényeiket és azokat a dolgokat, amelyek kíváncsivá teszik saját jövőjük perspektívájából, valamint sikertörténeteik bemutatására is, a sikeres karrier irányába már megtett fontos lépések leírására.

Egyes fiatalok történeteinek bemutatása a legjobb élő példa arra, milyen irányba kellene haladjon a karriertanácsadás, valamint a pénzügyi intelligencia fontossága az élet különböző fázisaiban.

Műhelyünk első felében, Márton Henrietta, az Alapítvány trénere diákokkal, valamint Kelemen Zoltán, tanárral, tanácsadóval beszélgetett. Henrietta, egy korábban, Alapítványunk által végzett kutatásunk konklúzióiról beszélgetett a diákokkal, amely szerint:

• A mai 15-29 év közötti romániai fiatalok jelentős része inkább külföldön képzeli el az életét mint munkavállaló, abban a reményben, hogy egy fejlettebb gazdasági helyzetű országban kevésbé van jelen a szegénység, a korrupció, a munkanélküliség és magasabb életszínvonalon élhet.

• A diákok körében vannak olyan szakmák, melyeket preferálnak, és szívesen választanák maguknak ezeket a hivatásokat. Többek között megjelent az orvos, a programozó, a bíró és a közgazdász foglalkozás.

• A romániai 15-18 évesek között, főleg a vidéken élő fiatalok esetében nagyobb mértékű az iskolakerülés, iskolaelhagyás. A legmagasabb végzettséget vizsgálva, a középfokú végzettség kapcsolható a fiatalokhoz, mely alacsonyabb számú felsőfokú végzettséget eredményez a romániai aktív munkavállalók körében.

• A kutatások azt bizonyítják, hogy Romániában csökkenő tendencia észlelhető a diplomások számában, mely adatokhoz az is hozzájárul, hogy a fiatalok alacsony motivációval rendelkeznek a felsőoktatási tanulmányok elkezdéséhez, befejezéséhez.

• A romániai fiatalok kevésbé szeretnének alkalmazottként dolgozni, inkább vállalkozóként képzelik el magukat a jövőben.

Rövid falatozás után, Balázsi-Pál Előd, a Transindex főszerkesztője, sikersztorik megszólaltatásának adott hangot. A műhelyt élőben sugároztuk Facebook honlapunkon, valamint a www.transindex.ro címen is.

Az esemény programja a következőképpen tevődött össze:

14.00-15.30: Márton Henrietta, interaktív műhely diákokkal

15.30-16.00: szünet,

16.00-17.00: Balázsi Pál Előd, diákok sikersztorijai, illetve sikeres karriert befutott kolozsvári üzletemberekkel való kerekasztal-beszélgetés.

Meghívott üzletemberek:

Laczkó Dénes, East Grain üzletágvezető, UBM Feed Románia ügyvezető

Simpf Norbert, Internet AS ügyvezető

Keresztúri Zsolt, az OTP kolozsvári fiókjának vezetője

Az eseményről ugyanakkor filmes felvétel és filmanyag is készült, amely riport formájában a TV.TRANSINDEX.RO portálon is közlésre került itt:

http://tv.transindex.ro/?film=984

Az eseményről egy összefoglaló kisfilm ugyanakkor szintén közlésre és népszerűsítésre került itt:

http://tv.transindex.ro/?film=982

A rendezvény során online eszközök használatát is szavatoltuk. Annak érdekében, hogy bátorítsuk a kérdezést a fiatalok részéről, a mentimenter.com által biztosított online kérdezőfelületet is használtuk. Ezáltal az esemény során több mint 15 kérdést is feltettek a résztvevők.

Bejelentkezési Űrlap

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet