2018. május 9.,18:00 K+ Közösségi Tér (Unió/Memorandumului u., 3 sz., alagsor) KMEI

MIért csinál valaki mesterséges nyelvet? A Márton Gyula Nyelvészeti Szakkollégium tagjai május 9-én elmondják, hogy ők miért csinálták.

Mindenki hallott valamilyen mesterséges nyelven beszélni embereket. Ha úgy gondolod, hogy te épp nem, akkor ezúton tájékoztatunk, hogy minden bizonnyal tévedsz, valójában csak nem tudtad, hogy mesterséges nyelven hallasz beszélni valakiket.

Világszerte és az idők során rengeteg sok mesterséges nyelv megalkotására tettek kísérletet különböző emberek. Több-kevesebb sikerrel. Sokan egy univerzális nyelvet akartak volna megalkotni, mások a nyelv eredetét próbálták rekonstruálni egy új nyelv megalkotása által. Ismét mások pedig egy megalkotott világot igyekeztek feldobni egy új, jól hangzó nyelvvel. Gondoljunk csak A gyűrűk urára, a Trónok harcára vagy a Star Trek-re.
Ha ilyen sok mesterséges nyelv létezik, azt gondolhatnánk, hogy nem olyan nagy dolog megtervezni és elkészíteni egy ilyent. De nagyot csalódnánk, ha ezzel a gondolattal vágnánk bele a munkába. Mi kipróbáltuk. Miért kellett ez nekünk és mire volt jó? Szerdán elmondjuk ezt is, de még azt is, hogy mit tanultunk belőle.


A szakkolisok, akik beavatnak a mestersége nyelv titkaiba: Anghel Anna, György-Fazakas Noémi, Hegedüs Ágnes, Péter, Ágnes, Kelemen Kriszta Tankó Andrea, Vincze Zalán
A Szakkollégiumor vezeti: Dimény Hajnalka
A részvételi szándékot az Érdekel/Interested vagy az Ott leszek/Attending gombokra való kattintással jelezheted.