2016. február 24., 18:00-21:00 K+ közösségi tér Ideas Powered, PONT Csoport

ÖTLET + VÉDELEM = ÉRTÉK

 

TE Mennyire vagy értékes?

A szellemi tulajdon témája nagyon izgalmas, mégis nagyon kevesen vannak azok, akik behatóan ismerik a szellemi tulajdon jogkörét – a szerzői jogok, a szabadalmak, védjegyek jogterületét. A szellemi tulajdon megfoghatatlannak tűnik más tulajdonformákhoz képest, éppen ezért jogi védelme is kevésbé ismert.

 

Sokszor világosabb számunkra, hogyan járjunk el, ha autónkat, lakásunkat, vagy bármilyen más tulajdonunkat kell megvédenünk, de nem igazán tudjuk, hogyan védelmezzük ötleteinket, szellemi alkotásainkat. Sokan vagyunk, akik elítéljük a bicikli- vagy autólopást, ugyanakkor mégis gyakran filmeket vagy zenéket töltünk le illegálisan a torrentről. A szellemi tulajdon ugyanolyan tulajdon, mint minden más típusú tulajdon, éppen ezért védhető, megvásárolható, kölcsönözhető, illetve elhanyagolható, ellopható és elveszíthető. És nem utolsó sorban szellemi alkotásaink megoszthatóak másokkal, segíthetik mások munkáját, vagy örömet okozhatnak nekik, ha ismerjük a módját annak például, hogyan osszuk meg szoftvereink forráskódját.

 

Fel kell ismernünk, hogy szellemi alkotásaink fontos anyagi forrást is jelenthetnek, ha kellően vigyázunk rájuk. Mindez rajtunk múlik: azon, hogy ismerjük-e jogainkat és képesek vagyunk-e megvédeni tulajdonunkat.

 

Tudtad, hogy:

  • – Románia az utolsók között szerepel az uniós ranglistákon, amelyeken az 1000 lakosra eső bejegyzett védjegyek, szabadalmak és szerzői joggal ellátott alkotások számát jegyzik;
  • – Mindemellett a szellemi tulajdont intenzíven használó iparágak Románia GDP-jének 44,7 %-át adják, ami magasabb mint az uniós átlag, annak ellenére, hogy a munkahelyek száma ezekben az iparágakban az európai átlag alatt marad;
  • – Az ilyen típusú munkák iránt nagy az érdeklődés, de ezt az iparágat az innováció hiánya és a szellemi tulajdonjogok védelmének hiánya jellemzi.
  • – A romániai számítógépek több mint 50%-án licensz nélküli szoftverek futnak.
  • – A legtöbb hazai fogyasztó illegálisan tölt le tartalmakat az internetről

 

A fentiek következtében Románia a kiszervezett munka országává vált, ahol az INNOVÁCIÓ kevés politikai figyelmet kap és általában véve kevés hangsúlyt fektetnek rá. A szellemi tulajdon területe homályos és még a kreatív iparágakban dolgozók számára is alig ismert. Emiatt az alkotók nem tudják, hogyan védjék meg saját alkotásaikat, valójában azt sem tudják, hogy milyen értékkel bírnak ezek az alkotások, illetve azt sem tudják, hogy hogyan tartsák tiszteletben mások műveit.

 

 

A PROJEKTRŐL:

A YOUR PROPERTY – Mark Yourself (A TE TULAJDONOD – Értékeld magad) az első romániai figyelemfelhívó kampány fiatalok számára (elsődleges célcsoport: a 15-35 évesek), mely a szellemi tulajdon értékére és fontosságára mutat rá. A fiatalok általában fogékonyak az innovációra és az alkotásra, ugyanakkor gyakori használói olyan termékeknek, melyek esetében felmerül a szerzői jog kérdése.

A kampány központi üzenete: MARK YOURSELF! (Értékeld magad!) Ez egy felhívás, egyfajta cselekvésre késztetés mindannyiunk számára, hogy tudatosítsuk annak értékét, amit alkottunk és annak, amit fogyasztunk.

 

 

YP